čtvrtek 29. října 2015

Chebsko


Docela se mi kouřilo z hlavy než jsem vymyslela jak napasovat 2 výlety na jednu stránku, tak aby se nesmíchaly moc dohromady. Navíc to je přeci jen 7 fotek na 8,5*11palcovou stránku (mám ale i větší rekord, viz popříště)! Ale s výsledkem jsem spokojená:-) Nota bene, že se jedná o první stránku po té mé dlooouhé pauze (ale fotky jsou stále pravěk..). 

A i když "starého" materiálu jsem měla samozřejmě dost, po těch letech jsem se těšila krom tvoření samozřejmě i na scrapbookové pokupky:-) Takže už tu nebudu vyjmenovávat jen materiál u nás aktuálně nesehnatelný, ale mix starého s novým. Ze starších věci tu je čtvrtka od KésiArt (zrovna papírů mám dost zásobu, takže tam moc nenakupuju), dlouhá šablonka na výřez smrčků je Sizzix, šablonka od Feuille de papier (bublina), abeceda  a epoxidová svorka ad Making memories.  Z nového materiálu jsem použila vyřezávací šablonky od Tehnique Tuesday (fáborky a geo-šipka), razítko též od Technique Tuesday na korku, kartonové šipečky (nejsem si jistá zda Wycinanka či Scrapiniec) a razítko od My favorite things (Check it out). Taky jsem se odvážila použít i ruční písmo, což moc nepraktikuju, ale ráda bych.

Hezký den!

J.

pondělí 26. října 2015

Co a jak: část 1. - Co?

Jó, dnes je ve scrapbooku už tolik odnoží, to nemáte už jen klasické „třicítkáře“ (stránky 30,5*30,5 cm), ale i PLkáře (Projekt life; tvoření do kapes), jiní se zaměřují na přáníčka, další na minialba. Podle stylu někdo radši shabby, vintage, heritage, mixed-media, steampunk, clean and simple, atd. atd.

Tak cože z toho u mě uvidíte nebo naopak nejspíš neuvidíte?

Před 6ti lety jsem začínala s třicítkovými stránkami. Pak jsem se dala do velkého projektu, kterým bylo dovolenkové album z Provence, které bylo ve velkém šanonu (nescrapbookovém) a stránky měly atypický rozměr a nebyly v kapsách (což je výhoda i nevýhoda, ale pro mě mají stránky mimo kapsy doteď to největší kouzlo, kapsy beru vlastně jako nutné zlo). Tu a tam jsem udělala nějaké přáníčko (bohužel jsem si je ve většině případů nevyfotila, jak byla dělaná narychlo) a jedno minialbum. Na přáníčka moc nejsem; jak není fotka, tak nevím od čeho se odpíchnout:-) Taky jsem udělala několik „stránek“ na plátno jako obrázek na zeď.

A dnes?

Aktuálně dělám 8,5*11 palcové stránky. A ty mě baví. Moc. A taky styl se mi změnil. Taky moc. Myslím. Jsem teď určitě víc clean&simple. Ale ne zas minimalista, zdobení to já zas ráda, jen už asi „nešmudlám“ a nepatinuju tak jako dřív. Což se zas může někdy změnit, kdo ví, vkus se mění:-)

Na mých stránkách obvykle taky najdete hodně fotek (buď jako koláž nebo jednotlivé). A to mě se přitom ty jedno- nebo dvoufotkové stránky táák líbí, ale když děláte stránku z výletu nebo jiné akce, no vyberte jen jednu fotku. To jde těžko, že? Tady má vyhráno, kdo dělá project life. Ten já zatím jen okukuju zpovzdálí, ale zatím jsem se nerozhoupala, ale o tom zas jindy.

Stránky dělám převážně z výletů, apod., a tak vlastně automaticky sahám po stále stejných barvách – modré, zelené a hnědé, k tomu někdy oranžová a žlutá.

A jaké mám plány? 
Na mém scrapbookovém „to do“ listu je zpracování fotek od roku 2010 po současnost (prozatím jsem to sečetla na cca 70 stránek, z toho 14 mám hotových), všechny asi ve formátu 8,5*11 palců. Netuším na kolik alb mi to vyjde (snad 2?). Větší oříšek (a pro mě i trochu strašák; ze scrapbookového hlediska, pochopitelně) jsou dovolené, kdy se těch fotek nadělá hromady a to pak samozřejmě nejde zařadit do běžného alba. V takových případech plánuju pro zachování chronologie udělat jednu stránku do alba a k tomu nějaké minialbum zvlášť. Aktuálně už nad jedním intenzivně hloubám (ale o tom jak dlouho JÁ hloubám zase v příštím díle „co a jak“, hehe). Plánuju ho do Snap alba od Simple Stories, tak snad brzy.

Od nového roku zvažuju opěvovaný Project life, ale zatím nevím, nevím; mám k němu i výhrady..

Pokud by vás zajímaly nějaké moje starší výtvory, tak v galerii scrapbook.cz jsem vkládala pod pseudonymem Melina. Galerii najdete tu.

Dnes to bylo trochu moc písmenek a žádná fotka, tak snad jsem vás neunudila. Kdo dočetl až sem, palec nahoru! Každopádně na příště pro vás mám druhou část, tedy „jak“, aneb něco o mém procesu tvoření (předtím to ale proložím i stránkama, ať tu máme i obrázky..).

Mějte se krásně!

Janča

sobota 24. října 2015

Provence


Dnes mám pro vás už poslední "ležák", neboli jednu z mála stránek, kterou jsem udělala cca před dvěma lety (už ani přesně nevím), v krátkém mezidobí mezi přestavbou pokoje a celého bytu, kdy jsem jinak měla scrap v krabicích. Od příště už slibuju jen čerstvoučké stránky, ne starší než měsíc, kdy jsem do toho zase s chutí spadla:-)

Některé z vás jste možná viděli moje album z dovolené v Provence (k vidění zde), chtěla jsem ale i jednu stránku pro pořádek i do "chronologického" alba. 

Podkladový papír je American craft, další jsou KésiArt a Basic gray + jednobarevné. Výseky jsou šablonkama od KésiArt,  Feuille de papier a Memory box. Abeceda je od My little shoebox. A abych zase vypíchla jednu vadu, tak od této stránky, kdy jsem šití použila tuším poprvé, už vím, že si mám hlídat napětí spodní nitě a že opravdu není dobrý nápad, když má úplně jinou barvu než vrchní:-D Taky jsem ze sklepa oprášila psací strroj, ale má dost vyschlou pásku, takže nápis "naše první dovolená" není skoro vidět. Dá se dnes ještě vůbec někde koupit, nevíte?

Mimochodem na šablonky a "bigšůtka" jsem ze scrapových pomůcek a materiálu asi nejulítlejší:-) Používám je snad na každé stránce a na těch aktuálních je uvidíte ještě víc. Taky budu muset vymyslet nějaký důmyslný skladovací systém. Až to uzraje a vymyslím, tak určitě nafotím.

Děkuji moc, že sem chodíte i za komentáře!
Krásný zbytek víkendu!

Janča

čtvrtek 22. října 2015

Polámal se mraveneček


Aj, tak tahle se nepovedla:-/ Moc mixed-media materiál nepoužívám a ani nevlastním, ale cákance v bílé se mi docela zalíbily, tak jsem je chtěla zkusit a takhle to dopadlo:-( Ta stránka je možná rok-dva stará, byla po tu dobu pěkně v kapse v albu a když jsem album po dlouhé době otevřela, tak ty cákance byly vydrolené, na dně kapsy bílý prášek a všechno od něj bíle oprášené, grrr. Tak jsem se to snažila omést (škoda, že jsem nevyfotila před) a fleky z horní části jsem tím ještě víc rozlíčila. Chjóó:-( 
Použila jsem tento sprejík (před použitím protřepala):
Co jsem udělala špatně? A vůbec by mě zajímalo, jak to dělají všechny šikovný mixed-media holky...co vám časem pak stránky udělají když jsou v kapse alba? Nic se nehne, neošpiní?
A přitom jinak bych byla se stránkou spokojená. Mám ráda fotky i námět (jojo, chlapské chorůbky:-) )

Mějte se!

Janča

úterý 20. října 2015

Chlapský víkend


Mám takovou radost když najdu ve své (nemalé) zásobě papírů TEN, který je jak stvořený k mým fotkám. A tady je to ten případ. No řekněte, nevymysleli v October afternoon tenhle krásný smrkový papír přesně k fotkám, kde se chlapi ohánějí motorovkami a sekyrami při porcování smrku?:-) A jak jim to sluší, chlapcům:-) Mám ty fotky moc ráda, to se pak dělá stránka samo.

Krásný den!

Janča

neděle 18. října 2015

Co mě na scrapu NEbaví

Scrapbook je krásný koníček a relax a já se těším vždy, když k němu můžu zasednout. Ale jsou i věci které mě při scrapování točí a chtěla bych se s vámi o nich dnes podělit a budu moc zvědavá, co vadí vám.

Co mě nebaví, vytáčí a někdy až dohání k šílenství :-)

1. úprava fotek. A vlastně bych to mohla rozšířit i na všechny další počítačové aktivity související se scrapem, jako je příprava a tisk journalingu (ruční písmo je možná osobnější, ale já svoje nerada. Často se mi navíc nepovede vytisknout správně napoprvé. Proto bych asi nebyla ani dobrou majitelkou vyřezávacího plotru Silhouette. 
2. vymýšlet a psát journaling taky rozhodně nepatří k mým scrapbookovým oblíbenostem. Když už začnu, tak to nějak jde, ale dlouho se k tomu dokopávám. A když si ho na stránce čtu po delší době, tak bych ho napsala úplně jinak. 
3. ten moment, kdy jsem si stránku tak nějak poskládala, tedy papíry, fotky a ozdoby jsou zhruba na svém místě a teď je potřeba to rozebrat a od spodu to po částech zase lepit dohromady, grrrr! A to jsem dřív vrstvila papírů i víc. Jednak to strašně zdržuje a druhak už pak nevím, jak to patřilo (už jsem ale trochu moudřejší a návrh si před rozebráním vyfotím). Chtěla bych kouzelný proutek, který všechny prvky zázračně slepí a sfúzuje ve chvíli, kdy mu poručím, že už je hotovo:-) 
4. samolepky. Totiž ne ty vlastní obrázky a štítky, ty mě se líbí, ale nemůžu jim odpustit to, že lepí! Tvůrci to jistě zamýšleleli jako úsporu času - jen přendáte z aršíku na stránku nebo Project life kartičku a máte hotovo. Jenže já si potřebuju písmenka z nadpisu a samolepky posouvat a zkoušet, kde to bude lepší, a jestli ta nebo ta abeceda! Nouzově to řeším tak, že si písmenka či samolepku přelepím na ten voskovaný papír, co mi zbyde z oboustranky, ale na něm to zas prakticky nedrží a pro nadpisy ten okrovooranžový podklad taky není ideál. Nebo lze si nadpis vyskládat a nalepit na okraj pravítka a posouvat s ním nad stránkou. Ale co když si pak řeknu, že chci jinou abecedu? Tu původní pak lepím zpět na arch a snažím se přesně strefit ty místa, kde písmenka byla. Uf, buď jsem náročný puntičkář (ano, jsem) nebo nevím:-) Řešením jsou asi die-cuts (výseky) nebo i kartonové abecedy na volno či vyřezané ze šablonky…ta svoboda! Ale když ony některé ty samolepky a Thickers abecedy jsou tak fešné, tak se s nimi budu holt prát dál:-)
5. čištění razítek. Tady asi netřeba komentáře, tahle činnost je prostě trochu málo kreativní, leč nutná. A taky frustrující (vysvětlení dále). Pořád se chystám koupit si ubrousky na dětské prdýlky, ale to bych si musela v obchodě někdy vzpomenout, že já něco potřebuju v uličce s kojeneckým zbožím. Chodím tak s razítkama ještě na bločku do koupelny k umyvadlu, kde stojí můj houbičkový čistič razítek. A šmudlám a šmudlám, pak opláchnu vodou a pozvdechnu si, že už mám další razítko, které bylo ještě před chviličkou nové, nenávratně zbarvené razítkovací barvou. Ano, používám hlavně Dye inkousty (Versafine, Hero Arts), které často trvale barví. Ano, vím, že to na jejich funkčnost nemá vliv. Ale stejně mě to mrzí. Někdy inkoust tónuje celé razítko a někdy zalézá do mezírek a detailů a taky nejde vymýt. Nevím, co dělám špatně, ale chápete, proč je to další z činností, které na scrapu fakt nemusím.


A ještě jako bonus: silně se mi nelíbí slovo SCRAPBOOK. Minimálně v české mluvě mi to zní strašně tvrdě, zvlášť když se o něm zmíním před osobou neznalou („cože, skrrrepbůůk?, kroutí si lidi u toho pusu:-)). Je to opravdu jen o zvučnosti, vůbec mi to nezní k tomu hezkému koníčku, kterým je. Anglické výrazy používané v češtině mi jinak vůbec nevadí, ale tady škoda, že to nemá nějaký hezký výstižný ekvivalent na úrovni i v češtině.


No ještě by se našly nějaké další „radůstky“, ale to už jsou spíš občasné nehody (špatně otisklé razítko, rozlitý čaj, papír či fotka s oboustrankou se přilepí dřív a na jiném místě než jste chtěli, nepovedený horky embossing, ...); tohle jsou ale rozhodně mé stálice, se kterýma se potýkám prakticky s každou stránkou. A co vy? Štve vás něco stejně jako mě nebo máte jiné scrapové strasti? Anebo dělám já něco nešikovně a mohla bych si ušetřit pár vrásek? Podělte se o své scrapové trampoty v komentářích!

Krásnou neděli!

Janča

pátek 16. října 2015

Scraproom

Jestli jste se podle názvu těšili, že vám představím svoji pracovnu, tak bohužel:-( Bude to dnes jen stránka o předělávce tohoto pokoje. Ale svůj pracovní koutek, jestli budete mít zájem, vám někdy ráda představím.
Jestli jste viděli moji úvodní neonovou stránku (tu), tak tahle se nese také v takovýchto barvách:
Na téhle stránce jsem se vyřádila:-) Horní bílá polovina je oživená výseky knoflíků ze stejného papíru. Papíry jsou od KésiArt a Echo Park. Nadpis je od Sassafras Lass + starý propisot. Papírové výseky jsou sice ve francouzštině, což mě neva a sem se navíc hodily jak ulité (horní říká cca: "Co je nového? Jasné barvy a šik styl v každém směru", na kolečku:  "3-2-1, začínáme"). K tomu neonové washi pásky, trocha uhlazeného i rozevlátého šití a stránka, která je barevně i stylově odrazem mé pracovny, je na světě:-) (škoda, že foťák nezachytil bílou jako bílou a barvy nejsou tak jasné jako v reálu. Inu bude hůř, při focení přes zimu...)
Krásný víkend všem! Mimochodem, počasí bude zdá jak dělané ke tvoření...

Janča

středa 14. října 2015

So you


Zase jedna stránka ve formátu 8,5*11 palců. Opět hodně materiálu od mé oblíbené značky KésiArt (papíry, razítka, samolepky štítků), k tomu vellum, washi páska, svorky, Thickers abeceda od American Craft a kartonové tvary od Kety. A moje oblíbené fotky mé drahé polovičky:-)

Mějte se krásně!

Janča

pondělí 12. října 2015

Neonová

Tahle stránka je první v mém albu. Stanovila jsem si totiž jako počátek odkdy chci zpětně zpracovávat fotky až po současnost rok, kdy jsem se seznámila s manželem (2010). Mám toho ještě tedy spousta na dohánění!
Vycházela jsem z fotky hvozdíku a automaticky tak sáhla po neonově růžové washi pásce. Po stejně neonových inkoustech jsem sáhla při tisknutí panáčků (razítka Keta). Předěl v bílé podkladové čtvrtce vznikl vlastně jako záplata, protože jsem si text nahoře vytiskla špatně a potřebovala ho přelepit. A protože jen přelepit chybnou část by přiznávalo chybu, tak pod ní je ještě proužek bílé čtvrtky a rázem už to vypadá jako záměr. Šipečky jsou historické propisoty, na zelený papír jsem použila bordurovou raznici od EK Success, srdíčko je vyražené šablonkou od KésiArt, razítka Love you je též od nich, štítek je od October Afternoon. K tomu průchodka, šití a hotovo:-)
(omlouvám se za rozmazání textu, vypadá to na fotce dost děsně; celý papír je samozřejmě v barvě kraft; taky celá podkladová čtvrtka je bílá a ne šedá, jen mi to nešlo vyfotit)



Hezký týden!

Janča

pátek 9. října 2015

Today is the day

Dnes mám pro vás také starší stránku z mé promoce před léty. I takovéhle události asi stojí za zaznamenání v albu, i když přiznávám, že mnohem radši mám fotky z výletů, cest apod. Tohle je spíš tak pro připomenutí po létech, pro „úplnost“.

pár detailů:

Podkladová čtvrtka je myslím od Echo Park, modrá už nevím. Nadpis je propisot od KésiArt, stejně jako samolepky-etikety a razítko na nich (opět francouzsky: "vzpomínáš si na ten moment?"). Razítko panenky je od Kety, kolečko s datumem od Feuille de papier. K tomu zase nějaké to šití na stroji, průchodka, hřebíčky, pár cvaknutí sešívačkou a hotovo:-) 
Všimla jsem si teď překlepu v journalingu, což mě dost točí (Karoliny místo Karolina), budu to muset asi přelepit či jak:-(



Děkuji moc, že nahlížíte, mějte se hezky a krásný víkend!



Janča

čtvrtek 8. října 2015

Lov na ořechy

Pro začátek na vás vytáhnu pár starších kousků. Navíc tahle stránka je tak krásně sezónně aktuální:-) Vlastně jsem neřekla, že můj styl je hlavně něco jako „clean & simple“, ale to poznáte sami, tak přejdeme rovnou na ukázky:


Možná bych se měla rozepsat o použitém materiálu, i když  tady je to tak jednoduchý: hnědá základová čtvrtka, papíry KésiArt (resp. stromečky vystřihlé z papíru), vyřezávací šablonky (zubaté kolečko a „tabs“), samolepka (kolečko) a rub-os (hvězdičky) také vše od KésiArt. Béžový papír jsem prohnala embosovací kapsou s dřevěným (dřevním/dřevovým/dřevnatým??) motivem. Prostě s motivem dřeva:-) Velkou výhodou 8,5*11inch formátu je, že journaling vytisknete snadno na A4 tiskárně. Možná by vás zajímalo ještě, jak jsem dělala nadpis…tak to je tajemství! Ne, dělám si srandu. Je to můj velký poklad – mám to štěstí mít velký štos prastarých propisotů s různýma abecedama a šipky. Joj:-) 


Občas budete na mých stránkách potkávat francouzské texty (razítka, samolepky)…dost jsem dřív nakupovala vybavení ve Francii a francouzsky umím, takže mi to nevadí (jen kvůli manželovi se omezuju na jednodušší slova, takže v tomto případě…les faits=fakta).


Poměrně často používám i šicí stroj, i když v šití jsem fakt lama, takže představy často předčí realitu. Často je to dilema, jestli risknu zničení stránky nebo ne (chraň bůh, abych někdy zkoušela mix-media! Obdivuju, ale nemám na to.). Tady to dopadlo ale ještě dobře:-) Ještě několik detailů:

O víkendu jsme byli na stejném místě činu (s větším úspěchem), tak se těším na zpracování fotek (až dodělám to moře restů, takže za hoodně dlouho).



Letos je skvělý rok na ořechy. Už máte svoji zásobu? Ještě je čas! 

Hezký den!

Janča